stomachon

STOMACHON / СТОМАХОН
за абдоминална болка и подуеност како резултат на *IBS

(IBS = Синдром на иритабилно црево)

Стомахон е медицинско средство што ги ублажува симптомите на прекумерни гасови во стомакот, придружна болка, надуеност и тежина, како и подригнување, дијареја и запек кај пациенти со синдром на иритабилно црево.


Корисни информации:

Синдромот на иритабилно (нервозно) црево (IBS) е функционално гастроинтестинално нарушување, при што се нарушуваат нормалните активности на организмот, како што се движењата на цревата, чувствителноста на цревните нерви или начинот на кој мозокот контролира некои од овие функции.

Што точно предизвикува синдромот на иритабилно црево не е целосно јасно, но се знае дека голем број фактори играат улога. На пример, IBS може да се активира по епизода на дијареја. Исто така, лошата координација или преосетливоста на сигналите помеѓу мозокот и цревата може да предизвика прекумерна реакција на телото на промените што инаку се јавуваат нормално за време на дигестивниот процес.

Исто така, познато е дека болеста можат да ја предизвикаат голем број стимули, како што се:

 • Стрес
 • Храна
 • Хормони
 • Друга болест

Симптомите на IBS може да вклучуваат абдоминална болка, непријатност, надуеност, дијареја и / или запек, со симптоми на циклична егзацербација и ремисија (со наизменично влошување и попуштање на симптомите).

Дијагнозата се поставува врз основа на специфични симптоми според строго дефиниран алгоритам и иако не постои дефинитивен третман, симптомите може да се олеснат и контролираат со правилна терапија.

Состав и механизам на дејствување:

Активните состојки на Стомахон брзо и ефикасно влијаат на симптомите без да бидат апсорбирани од телото.

Состојка: Veegum HS (природна минерална глина / магнезиум алуминиум силикат)

Ефект: Ги апсорбира токсините, бактериите и ротавирусите, со што го оневозможува нивното прицврстување на цревните мембрани.

Состојка: Polydimethylsiloxane (полидиметилсилоксан)

Ефект: Ја намалува површинската напнатост и дозволува меурите од гас во желудникот и цревата да се спојат едни со други и полесно да се ослободат.

Состојка: микрокристална целулоза

Ефект: Ефект на стабилизирање.

Состојка: стеаринска киселина

Ефект: Емулгирачки ефект.

Состојка: силициум диоксид

Ефект: Контролира вискозитет.

Состојка: масло од Helianthus annuus (сончогледово масло)

Ефект: Смирувачки и омекнувачки ефект / ја зголемува вискозноста.

Други состојки: хидроксипропил метилцелулоза, титаниум диоксид.

Стомахон им помага на пациентите кои имаат синдром на иритабилно црево, така што се врзува со мукозните мембрани во гастроинтестиналниот тракт. Таквата подготовка:

• Ги ублажува болните симптоми на надуеност, подригнување и чувството на тежина и непријатност во желудникот и цревата.

• Ја зголемува апсорпцијата на електролитите и на човечките цревни клетки им ја враќа функцијата на бариера.

• Ги врзува ендо- и егзотоксините, бактериите и ротавирусите.

•Ја нормализира перисталтиката и ги штити цревата од опструкција.

Стомахонот е безбеден (не се апсорбира од телото) и не предизвикува алергии (не содржи глутен и FODMAP).

Препорачана доза:

Земете 2 капсули Stomachon (Стомахон) 3 пати на ден, за време или после јадење, со голема чаша вода (200 мл).

Капсулите треба да се земаат цели одеднаш.

Препорачан терапевтски период: Од 2 до 4 недели.

Не се користи континуирано повеќе од 30 дена. Третманот може да продолжи по пауза од 4 дена.

Пакување: 30 капсули, доволно за 5-дневен третман

Резултатите опишани погоре не се загарантирани и може да варираат од личност до личност.

Не дозволувајте синдромот на иритабилно црево да ви го диктира животот!

Производител: PK Benelux B.V. ,Vluchtoord 17, Uden, Nederland

Увозник и дистрибутер: „Визиомед ГБГ” ДООЕЛ, Скопје, ул.Ристо Равановски бр.3, тел. 02/5203 349, viziomed@viziomed.com

Корисни написи

stomachon

Подуеност: можни причини и потенцијални решенија

Подуеноста и гасовите можат кај многу луѓе да се предизвикаат загриженост дека имаат некаков проблем со органите за варење на храната. Затоа, од самиот почеток на овој текст, мора да посочиме дека цревните гасови сами по себе не се опасни, а неможноста да го контролираме нивното ослободување може да биде проблематична само во социјална смисла...

Гасовите како нормален дел од животот на човекот

Личното искуство покажува дека цревните гасови успешно се исфрлаат од телото преку еден од двата отвора на дигестивниот систем - устата или анусот. Со научни истражувања, пак, откриено е дека едно лице во просек произведува помеѓу 0,6 и 1,8 литри гас и испушта гасови просечно 14 пати на ден.

Мешавината на гасови во стомакот се појавува во медицинскиот речник како „flatus“ (од латинскиот flatus) и се формира од два извори:

 • Надворешен – она што е проголтано за време на јадење, зборување и дишење.
 • Внатрешен – она што е произведено од бактериите кои ги населуваат цревата и особено - дебелото црево.

Под нормални услови, проголтаниот воздух останува некое време во стомакот и може да излезе од устата во форма на подригнување. Но, ако не се случи тоа, почнува да се движи кон другиот крај на дигестивниот тракт. Гасот се движи брзо низ тенкото црево, потпомогнат од нормалните ритмички контракции на цревните мускули (т.н. перисталтика или интестинална подвижност).

Генерално, овој процес се одвива незабележливо и не е поврзан со никакви непријатни симптоми. Штом гасовите влезат во дебелото црево, нивното движење се забавува и на крајот се исфрла преку анусот во (обично) умерени дози. Кога ова се случува се вели дека настанала „надуеност“ во стомакот.

Интересен факт е дека периодот додека спиеме е времето кога апсорбираме најмалку воздух и испуштаме најмногу гасови. Така, на почетокот на денот има минимално количество гасови во цревата, што постепено се зголемува како што напредува денот. Постојат голем број на фактори кои влијаат на акумулацијата на гасови. Овие фактори ја вклучуваат количината на проголтан воздух, природата и фреквенцијата на внесување храна, интестиналната подвижност и многу повеќе. На сите овие фактори можат да влијаат храната, лековите и на крајот, но не и помалку важно - стресот.

Друг интересен факт е дека над 99% од цревните гасови се составени од соединенија без никаков мирис - јаглерод диоксид, кислород, азот, водород и, многу ретко, метан. Кислородот, азотот и јаглеродниот диоксид доаѓаат од воздухот проголтан преку устата, а водородот и метанот се нуспроизводи од ферментацијата што ја врши нашата цревна флора - т.н. „Добри“ бактерии. Лабораториските анализи покажуваат дека потеклото на абдоминалните гасови е главно надворешно и релативно мал дел од нив се производ на ферментација.

Главна причина за специфичната арома на гасовите се неколку соединенија на сулфур, кои се произведуваат во мали количини од нашите цревни бактерии. Но, човечкиот нос е особено чувствителен на нив. Откриено е дека можеме да осетиме водород сулфид во концентрации од само половина милион (0,5 ППМ). Затоа и најмалите и најтивки испуштања на гасови на јавни места, ретко поминуваат незабележани.

Кога гасовите стануваат проблем

Во повеќето случаи, поминувањето на гасовите низ дигестивниот систем е асимптоматско, но понекогаш можни се проблеми во форма на чести подригнувања, гасови и надуеност. Акумулацијата на гасови во цревата доведува до нивно ширење, што може да ги забрза цревните контракции и перисталтиката. Ова, пак, може да предизвика грчеви на цревните мускули и болки во стомакот.

Во повеќето случаи, ова се знаци на неправилност кај еден (или и двата) од механизмите за акумулација на гасови што ги опишавме погоре:

Аерофагија

Буквално преведено од латински, „аерофагија“ значи „внесување воздух“. Нејзиниот најчест симптом е честото подригнување. Прекумерниот внес на воздух обично се должи на јадење и пиење премногу брзо, но може да произлезе и од:

 • Голтање храна со течности.
 • Пиење топли пијалоци.
 • Пиење со цевка - според некои студии, пиење со цевка доведува до голтање на двојно повеќе воздух отколку течност.
 • Гума за џвакање.
 • Пушење.
 • Лошо прилагодени протези;
 • Хронично постназално течење на носот - течење на носот што влијае на назофаринксот.
 • Хронична болка.
 • Анксиозност.

Прекумерн а продукција на гас

Ова се случува како резултат на ферментацијата на несварената храна која ја вршат бактериите во дигестивниот тракт и особено - во дебелото црево. Ова е обично недостаток или целосно отсуство на ензими потребни за разградување на следниве јаглехидрати:

• Рафиноза - сложен шеќер кој се наоѓа во житарките и мешунките, белата зелка, бриселските зелки, брокулата, аспарагусот и друг разновиден зеленчук.

• Лактоза - едноставен шеќер присутен во млекото и во неферментираните и незрели млечни производи како крем, рикота, моцарела и други. Појавата на гасови и болки во стомакот по консумирање на оваа храна може да биде знак за нетолеранција на лактоза.

• Фруктоза - едноставен шеќер достапен во поголеми количини во скоро сите овошја, во некои зеленчуци како кромид и артичока, како и во пченицата. Фруктозата, обично во форма на сируп од гликоза-фруктоза, често се користи за засладување на безалкохолните пијалоци. Подуеноста и гасовите кои се појавуваат после јадење храна богата со фруктоза може да бидат симптоми на малапсорпција на фруктоза (нетолеранција на фруктоза).

 • Сорбитол. Шеќер (поточно шеќерен алкохол), природно својствен на некои овошја, вклучувајќи јаболка, круши, праски и сливи. Сорбитол се користи и како засладувач во многу диетални јадења, колачи и кај гуми за џвакање против кариес. Други нискокалорични засладувачи кои можат да предизвикаат надуеност и гасови кога се консумираат во големи количини се манитол и ксилитол. Шеќерните алкохоли ќе ги препознаете по екстензијата на крајот од нивниот назив – “итол“.
 • Скроб - варењето на голем дел од храна богата со скроб, вкл. компири, пченка, тестенини, итн. може да предизвика формирање на повеќе гасови во дебелото црево. Познат исклучок е оризот, кој е богат со скроб, но добро се толерира кај повеќето луѓе.
 • Растворливи влакна - ова се диетални влакна кои лесно се раствораат во вода и стекнуваат мека конзистентност која наликува на гел. Тие ферментираат во дебелото црево. Обично се наоѓаат во храна богата со други потенцијално проблематични јаглехидрати: грав, грашок, овошје, овесни трици.
 • Нерастворливи влакна - овој вид на влакна поминуваат практично непроменети низ дигестивниот систем, но земени во поголеми количини може да предизвикаат непријатност во цревата и надуеност.

Иако главна осомничена за гастроинтестинални непријатности е претежно храната која содржи јаглени хидрати, сепак предизвикувачи може да бидат и мастите и алкохолот. Тие можат да предизвикаат одложување на празнењето на желудникот и чувство на надуеност.

Хронични симптоми и болести поврзани со надуеност

Хронични симптоми како резултат на гасови се ретки. Сериозни болести кои се карактеризираат со отечен стомак се исто така релативно ретки. Тие вклучуваат:

Хронично подригнување

Континуираното и премногу често подригнување може да биде показател за проблеми во горниот дел од гастроинтестиналниот тракт. Тука се вклучени: пептичен улкус (оштетување на слузницата на хранопроводот, желудникот или дуоденумот), гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и гастритис.

Синдром на надуеност со гас

Оваа специфична состојба се јавува по операција против рефлукс (фундопликација), при што се создава еднонасочен вентил помеѓу хранопроводот и желудникот. Вентилот дозволува храната и воздухот да влезат во стомакот и ги спречува да се вратат во хранопроводот. Синдромот се манифестира со неможност да се подригнува и дегазира стомакот и се карактеризира со тежина во стомакот после јадење и со надуеност.

Flatulence - Подуеност во стомакот

На јазикот на лаикот, зборот „flatulence“ значи „надуеност“. Терминот е вкоренет во грчкиот збор за елевација - meteoron. Општо земено, надуеноста е последица на несварената храна во тенкото црево и нејзината ферментација во дебелото црево. Но, понекогаш надуеноста може да биде резултат на нарушување на интестиналната подвижност - абнормално движење и / или контракции на цревните мускули. Овие нарушувања можат да придонесат за лажно чувство на надуеност и тежина во стомакот, бидејќи тие се поврзани со зголемена чувствителност кон гасовите во цревата. Нивниот најтипичен претставник е синдромот на иритабилно црево.

Синдром на флексија на левиот колон

Ова е хронично дигестивно нарушување во кое има блокада на гас во наборите (флексури) на дебелото црево. Оваа состојба често се смета за подтип на синдромот на иритабилно дебело црево.

Механичка блокада на цревата

Честопати, постоењето на хернија (кила) или формирањето на ткиво со лузни како резултат на операција може да го блокира луменот (тунелот) на цревата и на тој начин да доведе до појава на гасови.

Слично на сето ова, Кроновата болест, карциномот на дебело црево и која било друга болест што може да ја наруши проодноста на цревата е исто така потенцијална причина за појава на гасови и надуеност.

Погрешна (само)дијагноза

Зголеменото присуство на гасови во цревата е често придружено со абдоминална болка, што може да биде погрешно протолкувано од пациентот. Кога се собира гас во левата страна на дебелото црево, луѓето честопати ја припишуваат болката на срцев проблем. Со надуеност на десната страна, може да се појави лажна вознемиреност за камења во жолчката или воспаление на слепото црево. Затоа, ве советуваме секогаш да се консултирате со вашиот лекар во случај на посериозна непријатност во гастроинтестиналниот тракт.

Дијагноза на иритабилна надуеност придружена со гасови

Вашиот лекар може да процени дека гасовите и болката во стомакот можеби се должат на некој друг базичен медицински проблем. Потоа, тој или таа може да препорача една или повеќе од следниве активности во прилог на утврдување на вашата медицинска историја и натамошно темелно испитување:

Дневник за храна

Можеби ќе треба да водите евиденција за сите јадења и пијалоци што ги консумирате во одреден временски период. Дневниот број на појави на подуеност може исто така да се следи и запишува, за да се утврди дали навистина појавата е почеста од вообичаено.

Колоноскопија

Треба да се исклучи можноста од појава на колоректален карцином кај пациенти над 50-годишна возраст и лица со семејна историја на болеста. Колоноскопија е постапка што им овозможува на лекарите целосно да го испитаат дебелото црево и да утврдат присуство на абнормален раст, воспалено ткиво, чиреви и крварење.

Колоноскопот може да се користи и за земање примероци од ткиво, отстранување на тумори и колоректални полипи и за запирање на крварења.

Сигмоидоскопија

Вака се нарекува дијагностичката постапка што му овозможува на лекарот да ја испита внатрешноста на дел од дебелото црево (ректумот или сигмоидното дебело црево) и е корисна при утврдување на причините за пролонгирана дијареја, запек, абдоминална болка, абнормален раст и крварење. За таа цел, преку ректумот се воведува кратка и флексибилна цевка, опремена со осветлување и инсуфлатор (дувалка), што ги проширува цревата и го олеснува испитувањето.

Рендгенски преглед со каша од бариум

Во случаи на абдоминална непријатност и болка, гадење, металоиди и повраќање, лекарот може да се посомнева во гастритис, чиреви, ГЕРБ и тумори. За да ги исклучи, тој може да препорача рендген на горниот дигестивен тракт (хранопровод, стомак, дуоденум). За целите на испитувањето, треба да се проголта кашеста маса од бариум, која ги прекрива внатрешните површини на трактатот и се рефлектира на фотографијата, бидејќи таа не пренесува рендгенските зраци.

Што да се прави во случај на надуен стомак и гасови

Вистинскиот пристап за справување со надуеност и гасови зависи од причината. Ако се дијагностицира таквата причина, треба да добиете информации за препорачаните терапевтски мерки. Ако вашата состојба не е сериозна и не е последица од некој друг базичен медицински проблем кој можеби го имате, може да се обидете да си помогнете следејќи ги овие совети.

Обидете се:

 • Да јадете полека
 • Да ги поправите лабавите протези
 • Да го третирате постназалното течење на носот
 • Да ја зголемите вашата физичка активност
 • Да не ја зголемувате драматично количината на влакна во исхраната

Избегнувајте или ограничувајте:

 • Разговор додека јадете
 • Јадење додека одите или јадење во стресни ситуации
 • Пиење со цевка
 • Пиење од шише
 • Пушење или џвакање тутун
 • Гума за џвакање или бонбони за шмукање
 • Користење на газирани пијалоци
 • Внесување на храна со сорбитол, фруктоза и лактоза (ако сте нетолерантни)
 • Пиење премногу топли пијалоци (и воопшто течности кои би можеле да предизвикаат иритација/алергии)